Geperforeerde binnendoosconstructies

Voor akoestisch comfort in metalen hallen

Met geperforeerde binnendoosconstructies gevuld met Isover minerale wol bouwt u metalen hallen met een zeer hoog akoestisch comfort. Ideaal voor hallen met veel lawaai, zoals sporthallen of productiehallen. Tegelijkertijd is de constructie energiezuinig, duurzaam, luchtdicht en brandveilig. 

Belangrijkste voordelen van geperforeerde binnendoosconstructies

• Zeer goede geluidsisolatie en geluidsabsorptie
• Esthetische afwerking achter de perforatie aan de binnenzijde van het gebouw
• Hoge isolatiewaarden mogelijk
• Perfecte thermische aansluiting door zaagsnede in isolatie
• Optimale luchtdichtheid
• Onbrandbaar en een hoge brandwerendheid (EIW30 / EI30-ef)
• Esthetische vrijheid in gevelbekleding
• Compacte verpakking door gecomprimeerde isolatie op pallets
 

Hoog akoestisch comfort met geperforeerde binnendoosconstructies

Sporthal met geperforeerde binnendoosconstructie

Soms is het extra belangrijk om bij het ontwerp aandacht te besteden aan akoestisch comfort. Denk bijvoorbeeld aan sporthallen of productiehallen met machines. Een hoge geluidsabsorptie is dan belangrijk om zo de nagalmtijd te beperken en te zorgen voor een prettige werkomgeving. Hiervoor is de combinatie van geperforeerde binnendozen en geluidsabsorberende minerale wol isolatie optimaal. 

Omdat ook de esthetische afwerking aan de binnenzijde van het gebouw belangrijk is, hebben we speciaal hiervoor ons CLADI-BLACK assortiment ontwikkeld. De isolatieproducten zijn voorzien van een zwart glasvlies aan de achterzijde van de plaat. Hierdoor wordt het licht achter de perforatie geabsorbeerd en blijft de karakteristieke uitstraling van de binnendozen behouden.

Geperforeerde binnendozen voor akoestisch comfort

Binnendoosconstructies met geperforeerde binnendozen hebben een hoge geluidsabsorptie en beperken zo hinderlijke nagalmtijd. In combinatie met de geluidsabsorberende glaswolisolatie zorgen geperforeerde binnendoosconstructies voor optimaal akoestisch comfort voor de gebruikers van het gebouw.

Wilt u zelf ervaren hoe veel prettiger dit klinkt? Klik dan op onderstaande video, zet uw geluid aan en ervaar het zelf!


Eisen aan luchtdichtheid

Bij geperforeerde binnendozen moet u extra aandacht besteden aan luchtdichtheid. Voor industriële gebouwen stelt het bouwbesluit een vangneteis voor de luchtdoorlatendheid van maximaal 200 dm³/s per gebouwvolume van 500 m³. Daarnaast kunnen er projectspecifieke aanvullende eisen gelden, bijvoorbeeld een maximale qv;10-waarde in dm³/s.m² vloeroppervlak  van het gebouw. En bij een BREEAM-NL waardering kan een maximale luchtdoorlatendheid gelden bij 50 Pascal van 2 m³/h.m² geveloppervlak. 

Al onze CLADI-BLACK oplossingen zijn door een onafhankelijk adviesbureau getest op luchtdoorlatendheid in een geperforeerde binnendoosgevel. Met de uitkomsten van deze testen zijn wij in staat een project specifieke luchtdoorlatendheidsberekening uit te voeren en u te adviseren in het juiste product. 

De CLADI-BLACK producten kunnen overigens niet zonder meer in elke situatie worden toegepast. Voor projecten met aanvullende luchtdichtheidseisen raden wij ons CLADIWALL-systeem aan. Hiermee kan zelfs ruimschoots worden voldaan aan de strengste eisen betreft qv;10-waarde en BREEAM-NL.

Luchtdicht bouwen? Maak zelf uw lekverliesberekening

Luchtdichtheidstool metaalbouwWilt u de luchtdichtheid bepalen van uw project met geperforeerde binnendozen? Dat kan met onze nieuwe, online calculator.Hiermee berekent u eenvoudig de luchtdichtheid voor zowel Nederland (qv;10-waarde of q50-waarde) als België  (v50-waarde).

De calculator neemt niet alleen het lekverlies mee door de perforatie, maar ook door de horizontale naden en de verticale aansluiting met de staalkolom. 

Daarnaast maakt de tool een inschatting voor de overige gebouwdelen, waardoor u in één oogopslag de geschikte oplossingen ziet voor de vereiste luchtdichtheid. En u kan direct een pdf genereren van de gekozen oplossing. Wel zo makkelijk!

>> Start hier de lekverliesberekening


Technische gegevens

Opbouw binnendozen met horizontale beplating

3d binnendoos met horizontale beplating

 

 

1) Constructie: geperforeerde, stalen binnendozen

2) Isover isolatie (glaswol of ULTIMATE™)

3) Omegaprofielen

4) Primaire bevestiger

5) Horizontale, stalen buitenbeplating

6) Secundaire bevestiger

 

 

 

 

 

 


Opbouw binnendozen met verticale beplating

3d binnendoos met verticale beplating

 

 

1) Constructie: geperforeerde, stalen binnendozen

2) Isover isolatie (glaswol of ULTIMATE™)

3) Verticale, stalen buitenbeplating

4) Primaire bevestiger

 

 

 

 

 

 

 

Rc-waarden voor geperforeerde binnendozen volgens NTA 8800 (BENG)

Rc-eis
in m².K/W
Product Binnendoos
90/500
Binnendoos
90/600
Binnendoos
140/600
4,7 Cladipan 31 Black     200 mm1)
4,7 ULTIMATE™ CLADIPLUS Black (renovatie) 210 mm2) 210 mm2)  
4,7 CLADIWALL (prefab)     220 mm
6,0 CLADIWALL (prefab)     320 mm

1) In combinatie met RVS-bevestigers
2) Toepasbaar voor gebouwen van maximaal 30 meter hoog. De Rc-waarde is afhankelijk van het aantal clips per m²


Rc-waarden voor geperforeerde binnendozen volgens NEN 1068 (EPC)

Rc-eis
in m².K/W
Product Binnendoos
90/500

Binnendoos
90/600

Binnendoos
110/600
Binnendoos
130/600
2,5 ULTIMATE™ Cladisol Black 130 mm      
3,0 ULTIMATE™ Cladisol Black 150 mm 150 mm 170 mm  
3,5 ULTIMATE™ Cladisol Black     170 mm3) 190 mm

3) Verticale buitenbeplating: alleen met RVS-bevestigers. Horizontale buitenbeplating: zowel met RVS- als gegalvaniseerde bevestigers.

Wilt u zelf een Rc-berekening maken? Dat kan met Isover Termical, het rekenprogramma voor thermische berekeningen.
Berekening volgens NTA 8800 (BENG)
Berekening volgens NEN 1068 (EPC)

Brandveiligheid
Alle Isover isolatiematerialen beschikken over de hoogste brandklasse A1 of A2-s1,d0. Dit betekent dat de materialen onbrandbaar zijn en geen of geringe rookproductie en/of druppelvorming geven. Ze leveren dus geen enkele bijdrage aan de verspreiding van brand en de uitstekende brandwerende eigenschappen dragen bovendien bij aan brandveilig bouwen.

ULTIMATE™ lichtgewicht steenwolIsover ULTIMATE™ lichtgewicht steenwol
Speciaal voor wanneer er extra hoge brandwerendheidseisen gelden is Isover ULTIMATE™ ontwikkeld. Deze nieuwe generatie lichtgewicht steenwol heeft dezelfde positieve eigenschappen als Isover glaswolproducten voor wat betreft de isolatiewaarde, het gebruiksgemak, de milieuaspecten en de efficiency. Daarnaast is Isover ULTIMATE™ een materiaal dat bestand is tegen extra hoge temperaturen, waardoor het over uitstekende brandwerende eigenschappen beschikt.

Bestekteksten
Geperforeerde binnendoosconstructies

Meer informatie
Download voor meer informatie hieronder onze prijslijst van onze isolatie-oplossingen voor binnendoosconstructies. Of neem contact met ons op voor een projectadvies op maat.

Uw contactpersonen