Hero Image
Machine Maatwerkpakketten

Efficiëntieslag door innovatieve machine voor Afbouwpakketten

Gyproc en Saint-Gobain Solutions introduceren innovatieve Afbouwpakketten® productielijn in Kallo


25 maart 2024
Na de succesvolle lancering van hun unieke Afbouwpakketten® introduceren Gyproc® België en Nederland en Saint-Gobain Solutions een innovatieve productielijn die gipsplaten nóg efficiënter maakt, zaagt en sorteert. De ingebruikname van de machine werd maandag 25 maart op feestelijke wijze gevierd in de Gyproc® fabriek in Kallo, België.

Sneller en efficiënter

De productielijn zorgt voor een enorme automatiserings- en efficiëntieslag. Mark van Houten, CEO van Saint-Gobain Solutions, vertelt: “Afbouwpakketten® helpen onze klanten om dóór te bouwen. Dit zijn prefab op maat gemaakte gipsplaten die we als compleet werkpakket in de juiste werkvolgorde per ruimte afleveren op de bouwplaats. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden, wordt er bespaard op logistieke kosten en is er minder snijafval en stof op de bouwplaats. Met de nieuwe productielijn wordt dit proces nóg sneller en efficiënter. Met name dankzij de koppeling met de BIM-tekeningen die we vooraf samen met de klant maken én ons nieuwe Order Management Systeem.”

“Innovatie en duurzaamheid gaan in de bouwsector niet alleen over producten, maar ook over processen. Dankzij onze nieuwe productielijn, die met ondersteuning van software de juiste materialen voor de Afbouwpakketten® selecteert en op maat maakt, kan een afbouwer de productiviteit op de bouwplaats verhogen. Dit helpt onze klanten om dóór te bouwen.” vertelt Frank te Poel, CEO Gypsum & Insulation Building Activity Benelux.
 
Mark van Houten, CEO van Saint-Gobain Solutions, licht verder toe: “Met behulp van onze nieuwe BIM plug-in worden de wanden per ruimte efficiënt opgedeeld in gipsplaten en wordt de werkvolgorde bepaald. Na controle en akkoord van de klant gaan de tekeningen ons Order Management Systeem (OMS) in. Het OMS sluist alle informatie door naar de zaagmachine, waarbij robots de juiste gipsplaten selecteren, op maat zagen en op de juiste volgorde stapelen. Omdat dit proces volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd plaatsvindt, wordt niet alleen tijd bespaard, maar is ook de foutenmarge veel lager.”

Minder afval

De machine optimaliseert het zaagproces en beperkt het afval tot een minimum. Reststroken worden opnieuw gebruikt of gaan direct naar de naastgelegen gipsrecyclingfabriek. De bestelde Afbouwpakketten® worden vervolgens naar de bouwplaats vervoerd. Hier kan de monteur de gipsplaten direct op volgorde monteren in een ruimte. Aanvullende handelingen, zoals het snijden van het materiaal, zijn niet meer nodig. Dit voorkomt bouwafval en verkort de arbeidsduur op de bouwplaats.

Uniek in de markt

De productielijn is door Saint-Gobain zelf ontwikkeld voor het gebruik met gipsbeplating. Frank te Poel: “Natuurlijk is dat iets om trots op te zijn. Maar wij vinden het vooral belangrijk om te blijven investeren in innovatie en productverbetering voor onze klanten. Helemaal in deze tijd, waar de bouwwereld kampt met pittige uitdagingen zoals personeelstekorten en verhoogde eisen met betrekking tot duurzaam bouwen. Met deze innovatie maken we het proces opnieuw een stukje beter en dit zullen we continu blijven doen.”

Frank te Poel en Mark van Houten

Feestelijke opening door Frank te Poel (l) en Mark van Houten (r).

 

Meer informatie over Afbouwpakketten® is te vinden op saint-gobain-solutions.nl/afbouwpakketten of gyproc.nl/projectondersteuning/afbouwpakketten