Hero Image
Zon die op zonnepanelen schijnt

Zonnepanelen in de gevel verdienen zichzelf snel terug

BIPV is niet alleen een heel duurzame investering, maar ook een investering die zichzelf terugverdient. In de huidige, turbulente energiemarkt is hier slechts enkele jaren voor nodig. Daarna gaat het alleen maar geld opleveren. Het is dan ook een gemiste kans om zonnepanelen in de gevel niet tenmínste te overwegen, zowel bij nieuwbouw als renovatie.

ENERGYFACADE als onderdeel van de gevel

Building Integrated PV (BIPV), de term zegt het eigenlijk al: de zonnepanelen zijn in de gevel geïntegreerd en daarmee onderdeel van de functionele gebouwschil. Daar waar zonnepanelen zitten, hoeft geen andere bekleding te worden aangebracht (de zonnepanelen fungeren hier namelijk als gevelbekleding). Volledige integratie van pv is het ideale uitgangspunt, zowel qua kosten als qua ontwerpmogelijkheden. Maar ook als toevoeging op een gevel is pv interessant. 

De terugverdientijd van ENERGYFACADE is afhankelijk van de gevelbekleding waarmee je het vergelijkt. Bij volledige integratie geldt zelfs dat hoe duurder de vermeden gevelbekleding is, hoe sneller ENERGYFACADE zich terugverdient. Afhankelijk van het alternatieve materiaal kan de terugverdientijd zelfs 0 jaar zijn. Wanneer ENERGYFACADE als toevoeging op de gevel wordt toegepast, kan het systeem al binnen 6 jaar worden terugverdiend. Uiteraard zijn terugverdientijden afhankelijk van energiekosten en oriëntatie.

Bijkomend voordeel van zonnepanelen als gevelbekleding is dat glas esthetisch gezien niet tot nauwelijks veroudert en weinig onderhoud nodig heeft. ENERGYFACADE kan een gebouwlevensduur mee. Ook dit kan worden meegenomen in de terugverdienanalyse.

Een investering voor de lange termijn

De opbrengst van ENERGYFACADE wordt bepaald door het vermogen van de zonnepanelen. Dit vermogen hangt af van de gekozen kleur, afmeting en cellen. Zwarte pv-panelen leveren het meeste op. Kiest u voor kleur, dan is de terugverdientijd langer, aangezien dit voor extra kosten en een lagere output zorgt. Maar dan nóg! Een gebouw gaat gemiddeld 50 jaar mee en de zonnepanelen van het ENERGYFACADE systeem ook, met slechts een kleine afname in opbrengst in de loop der tijd.

 

Foto bovenaan artikel: ©Albrecht Voss I AVANCIS GmbH